Grafbeplanting

GRAFBEPLANTING: AANLEG & ONDERHOUD

ode aan de overledene

 

Een graf is veel meer dan een gedenksteen op de aarde. Het is een eerbetoon aan een dierbare, een plaats voor emoties en een persoonlijke groet. Zowel de omgeving als de verzorging van het graf bepalen de kwaliteit van deze plek. Het onderhoud van de omgeving is veelal in handen van de begraafplaats, maar de aankleding en het onderhoud van het graf is aan u. Onze inzet is persoonlijk, professioneel en liefdevol, het doel is een graf dat het hele jaar verzorgd toont en een minimum aan onderhoud vraagt.

Tijdelijke beplanting

Met het begraven van een overledene ontstaat er een bijzondere nieuwe plek op de aarde. De bloemen van de uitvaartdag zijn binnen een week verwelkt en opgeruimd. Het duurt doorgaans enige tijd, tot wel een jaar, totdat de steen of het monument gereed is en op het graf wordt geplaatst. Het graf ligt er dan kaal bij. Toch kan het juist in deze periode belangrijk zijn om liefdevolle aandacht voor de laatste rustplaats tot uiting te brengen. Passend bij het seizoen, de stijl van de overledene en de nabestaanden kunnen wij een tijdelijke beplanting aanbrengen die van het kale graf een plek maakt die liefde en zorg uitdrukt. Als er in de overbruggingsperiode een seizoenswisseling plaatsvindt kan het nodig zijn om de tijdelijke beplanting te vervangen. Indien gewenst voeren we dit uit, samen met het overige onderhoud.

Vaste beplanting

Het plaatsen van het definitieve grafmonument duurt meestal een half tot een heel jaar. Die tijd biedt de gelegenheid voor het ontwikkelen van een beplantingsplan voor de langere termijn. De steen of het monument komt het best tot zijn recht als die een harmonieus geheel vormt met de beplanting en de directe omgeving, bij voorkeur in alle jaargetijden. De beplantingslijnen verbinden de steen met de omgeving. De keuze van groenblijvende vaste planten en bijpassende kleuraccenten maakt van het graf een verzorgd, levendig en betekenisvol monument. Bij het ontwikkelen van het plan hebben we vanzelfsprekend de wensen en ideeën van de nabestaanden voor ogen en houden we rekening met de bodemeigenschappen, het microklimaat en de lichtsituatie ter plaatse.

Renée: “Marijt verzorgt het graf van mijn moeder en broer op de begraafplaats Adelbert in Bloemendaal. Een uitkomst voor mij dat zij dit doet. Ze houdt me tussentijds op de hoogte en stuurt me daarnaast foto’s van het resultaat. Ik ben heel blij met Marijt.”

Onderhoudsabonnement:

Op begraafplaatsen worden de paden en groenperken onderhouden. U bent zelf verantwoordelijk voor de verzorging van het graf.

Het ontbreekt veel nabestaanden vaak aan tijd en gelegenheid om de begraafplaats met regelmaat te bezoeken om het graf te onderhouden. Met een onderhoudsabonnement verzekert u zich van een graf dat er het hele jaar rond verzorgd uitziet.

Onder dit onderhoud vallen de volgende werkzaamheden:

– aanvullen van tuinaarde

– het bemesten van de grond

– onkruid verwijderen

– snoeien

– grafsteen schoonmaken

– seizoensbeplanting wisselen

Eenmalig onderhoud

Wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud kunnen wij eenmalig het grafonderhoud overnemen. Het graf is dan weer vrij van verwilderde planten en onkruid. Hierna kunt u als  het ware een nieuwe start maken.

 

Ons werkgebied is de regio Kennemerland. Wij zijn onder meer actief op Begraafplaats Herfstlaan in Heemstede, Driehuis Westerveld, Begraafpark Kleverlaan Haarlem, RK begraafplaats Adelbert en begraafplaats Bergwerg in Bloemendaal.

Tamara: “Marijt heeft het graf van mijn broer ontworpen en  aangelegd. Ze onderhoudt het ’t hele jaar rond. Met haar brede kennis van de mogelijkheden en haar creatieve kwaliteiten kwamen we tot een prachtig duurzaam resultaat.”